top of page
Search

უალკოჰოლო ღვინო: სარგებელი და ზიანი

კითხვაზე, არის თუ არა ჯანსაღი უალკოჰოლო ღვინო, მკაფიო პასუხი არ არის. ნებისმიერი სხვა პროდუქტის მსგავსად, სასმელს აქვს თავისი დადებითი და უარყოფითი მხარეები. მისგან არის სარგებელი, მაგრამ არის ზიანიც. შევეცადოთ გავერკვეთ და დავიწყოთ უპირატესობებით.

უალკოჰოლო ღვინო ზუსტად ისეთივე სასარგებლოა, როგორც ჩვეულებრივი ღვინო. ალკოჰოლის მოცილების შემდეგ ის ინარჩუნებს სასარგებლო ნივთიერებებისა და ვიტამინების უპირატეს ნაწილს, რომელთა შორისაა:

> პოლიფენოლები, რომლებიც ხელს უშლის თრომბოზს და ამცირებს არტერიულ წნევას’

> ტანინები, რომლებიც ბოჭავენ ონკო-საშიში თავისუფალ რადიკალებს;

> დაბერების საწინააღმდეგო რესვერატოლი;

> რკინა, რომელიც სასარგებლოა ანემიის დროს;

> მატონიზირებელი რიბოფლავინი და თიამინი;

> იმუნიტეტის გამაძლიერებელი კატექინები;

> ძილის ხელშემწყობი მელატონინი.

უალკოჰოლო ღვინოს ასევე აქვს ისეთი უპირატესობები, რაც მის ალკოჰოლურ კოლეგას არ გააჩნია

> ალკოჰოლის მავნე ზემოქმედება: ალკოჰოლზე დამოკიდებულების რისკი, ტვინისა და ნერვული სისტემის დაზიანება, სისხლის შემადგენლობის ცვლილება, დამატებითი დატვირთვა გულზე, ღვიძლზე, თირკმელებზე, პანკრეასზე. აღსანიშნავია, რომ ორსულობის დროს ალკოჰოლით გამოწვეული ზიანი ორმაგდება, ვინაიდან მომავალი დედა და ბავშვი რეალურად ერთად სვამენ;



> უალკოჰოლო ღვინოს აქვს ნაკლები შაქარი და ნახევარი კალორია, რაც მნიშვნელოვანია ჯანსაღი ცხოვრების წესის მიმდევრებისთვის, დიაბეტით დაავადებულთათვის და მათთვის, ვინც იცავს დიეტას და ჯანსაღ კვებას;

> სასმელს არ აქვს უკუჩვენება ღვიძლის, თირკმელების, გულის დაავადებების დროს და უფრო მეტიც, სარგებელს მოუტანს კუჭის წვენის შემცირებული სეკრეციის მქონე ადამიანებსაც კი, აუმჯობესებს საჭმლის მონელებას;

> მინიმალური ალკოჰოლის შემცველობა (0,5%-მდე) ხდის ამ სასმელს მისაღებს "არამსმელი" კატეგორიებისთვის, მათ შორის მძღოლებისთვის, ორსულობისა და ლაქტაციის პერიოდში ქალებისთვის, აგრეთვე ალკოჰოლთან შეუთავსებელი წამლების მიღების ადამიანებისთვის, დიაბეტით დაავადებულებისთვის და ა.შ.

სასმელის მთავარ მინუსად შეიძლება იწოდოს მისი განსხვავება გემოსა და არომატში ჩვეულებრივი ღვინისგან. ადამიანები, რომლებიც მიჩვეულნი არიან საფერავისან გორული მწვანისწრუპვის შეგრძნებას, შეიძლება განიცადონ გარკვეული იმედგაცრუება. უნდა გვესმოდეს, რომ უალკოჰოლო ღვინო, ნებისმიერ შემთხვევაში, კომპრომისია.

გემოთი და არომატით საკმაოდ შორეული მსგავსება აქვს ტრადიციულთან, მაგრამ სადღესასწაულო სუფრაზე მისი ლამაზი ღვინის ბოთლიდან ჭიქაში დასხმა სადღეგრძელოს დასახმარებლად ბევრად სასიამოვნოა, ვიდრე ჩვეულებრივი მინერალური წყალი. ადამიანების აზრით, რომლებიც არ სვამენ, უალკოჰოლო ღვინო ასეთ შემთხვევებში შესანიშნავი ალტერნატივაა.

კიდევ ერთი მნიშვნელოვანი ნაკლი არის ფასი. ალკოჰოლის გამოდევნის პროცესი ავტომატურად იწვევს მზა პროდუქტის ღირებულების ზრდას. ხარისხიანი უალკოჰოლო ღვინო არ არის იაფი.

მიუხედავად იმისა, რომ ზემოთ ჩამოთვლილ ნაკლოვანებებს არ შეიძლება ვუწოდოთ კრიტიკული, სასმელს ასევე აქვს უკუჩვენებები. უალკოჰოლო ღვინომ ზოგიერთ სიტუაციაში შეიძლება გამოიწვიოს პირდაპირი ზიანი.

უალკოჰოლო ღვინო შეიცავს ალკოჰოლს, თუმცა უმნიშვნელო რაოდენობით. 0,5% შეიძლება საშიში იყოს მათთვის, ვინც არ უნდა მოიხმაროს თუნდაც მილიგრამი ეთანოლი. დოზის მნიშვნელოვან გადაჭარბებას ასევე აქვს ორაზროვანი შედეგები. თუმცა ამ შემთხვევას შეიძლება ეწოდოს ჰიპოთეტური: არც მძღოლები და არც ორსული ქალები არ სვამენ ლიტრ უალკოჰოლო ღვინოს.

სასმელზე უარის თქმის უფრო სერიოზული მიზეზი არის ალერგია. თუ იყო მისი გამოვლინებები ჩვეულებრივი ღვინის დალევის შემდეგ, მაშინ ალერგიული რეაქცია შეიძლება განმეორდეს.

ნებისმიერი ღვინის მრავალკომპონენტიანი შემადგენლობის, მათ შორის, უალკოჰოლო შემადგენლობის მინიმუმ ერთი ნივთიერების მიმართ შეუწყნარებლობის შემთხვევაში, ორგანიზმის რეაქცია არ დააყოვნებს. ყურძენი და მისი კულტივირებისთვის გამოყენებული ქიმია, საღებავები, არომატიზატორები, დამუშავების დამხმარე საშუალებები და დუღილის პროდუქტები თითოეულ ცალკეულ შემთხვევაში შეიძლება იყოს ალერგენი.


11 views0 comments

Comentários


bottom of page